Backpacken in Mongolië: tips, info en aanbevelingen

Dus je speelt met het idee om op reis te gaan naar Mongolië. Ons advies is in eerste instantie bondig: doen! Als je zoekt naar een land dat nog niet lijdt aan massatoerisme, gezegend is met ongerepte landschappen en een gastvrije cultuur, dan is Mongolië jouw bestemming.

Maar los van ons enthousiasme gaan we proberen een eerlijk en transparant beeld te schetsen. Want hoe ongerept Mongolië mag zijn, het kan precies om dezelfde redenen tegenvallen. De natuur is ongerept, maar ook het land zelf is niet ingericht op toeristen. In ieder geval niet zoals de meer populaire bestemmingen in Azië.
Dat wil niet zeggen dat je in Mongolië geen legio aan hostels, hotels en toeristenbureaus vindt. Die zijn er vanzelfsprekend. Daarbij kan je in Ulaanbaatar al het stadse gemak vinden dat je vanuit huis kent.
Het is daarom misschien moeilijk uit te leggen, maar onderaan de streep is Mongolië desondanks toch niet te vergelijken met de meer gevestigde reisbestemmingen. De voorzieningen zijn van mindere kwaliteit, reizen werkt anders en het is allemaal net iets minder gereguleerd en duidelijk. Als je meer zoekt naar een verzorgde reis, kan het gemis van die voorzieningen als een domper voelen.
We gaan in dit artikel overigens uit van een normaal budget. Als je Mongolië bezoekt met een ongelimiteerde credit card, klopt er ongetwijfeld niks van de door ons omschreven omstandigheden.

Bottomline is dat Mongolië een heel mooi avontuur heeft te bieden. Als je houdt van avontuur, kan leven met outdoorsy omstandigheden en plezier vindt in je weg vinden in een land dat niet is ingericht op toeristen, dan staat onze aanbeveling als een huis. En als je dan kiest voor dat avontuur, dan hebben wij een aantal tips om je op weg te helpen.

MONGOLIË: PRE-DEPARTURE TIPS

#1 VISUM MONGOLIË

We gaan er vanuit dat je dat zelf ook wel had bedacht, maar enfin. Dit vraag je aan via de gebruikelijke weg binnen Nederland. Een toeristenvisum is normaliter een maand geldig.

#2 INENTINGEN MONGOLIË

Voor een reis naar Mongolië gelden geen verplichte vaccins. Er wordt wel aangeraden een rijtje standaard inentingen te nemen zoals DTP, Hepatitis A en BMR. Daarbij geldt dat er in Mongolië ook nog wel eens wat teken kunnen rondlopen, met name in de zomer. Daarom wordt er ook een inenting tegen teken encefalitis aangeraden. Is niet verplicht en vrij prijzig. Wij hebben uiteindelijk gekozen om het wel te doen, omdat we veel in de natuur zaten.
Check voor de zekerheid zelf wel de actuele adviezen nog even.

#3 PRE-FIX JE BESTEMMINGEN

De lol van reizen is onder andere om met de dag te zien waar je heen wil gaan – we know. Maar het kan lonend zijn om in Nederland al het een en ander te regelen voor je vertrek. Dan bedoelen we niet: boek een tour.
Het kan in Mongolië zijn dat je in Mongolië zelf niet weet waar je moet beginnen. Niemand spreekt de taal, niets is duidelijk aangegeven, dus val je snel terug op touroperators en hostel-tours. Ze hebben er echter een handje van om te vertellen dat reizen op eigen initiatief moeilijk en gevaarlijk is. Daar zit tot op zekere hoogte iets in. Maar laat je vooral niet leiden door die angstpraatjes, want er is veel meer mogelijk.
Probeer via fora of andere kanalen informatie in te winnen over de mogelijkheden. Wij deden dat via onze Airbnb reserveringen. Dus stel dat je van te voren een Airbnb adres boekt, schroom dan niet om van te voren te vragen naar eigen mogelijkheden met bijvoorbeeld het OV. Allicht dat zei je al een stuk op weg kunnen helpen. Als je beter voorbereid aankomt, ben je ook minder geneigd alles via een operator te bezoeken.
Hoewel we tours zeker niet afraden en er zelf ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt, is het ook lonend een deel in eigen handen te houden.

MONGOLIË: INPAKLIJST

Het is lastig om te stellen wat je wel- en niet in je backpack/koffer moet hebben. Maar om je een idee te geven, bieden we een overzicht van wat essentials waar we veel aan hebben gehad.
Sidenote: benodigdheden variëren behoorlijk afhankelijk van waarheen- en wanneer je gaat. Onze tips zijn op basis van een trip door Centraal-, Noord-, en Zuid Mongolië in het zomerseizoen.

#1 ZOMERKLEDING

Een open deur. Maar neem er in ieder geval genoeg van mee, de temperatuur kan zomers behoorlijk oplopen.

#2 LANGE KLEDING/WARME KLEDING

Klinkt een beetje tegenstrijdig, maar de temperatuur kan ook weer behoorlijk dalen in de avond. Met name in het noorden. Wij hebben tijdens het kamperen veel gehad aan lange sportshirts en windjacks. Het kan namelijk ook nog wel eens hozen.

#3 WANDELSCHOENEN

Hoewel je veel kan met sneakers, zijn wandelschoenen wel echt een pre. Wanneer je de stad uitgaat, maak je waarschijnlijk behoorlijke kilometers door steppes, bergen en riviertjes.

#4 LAKENZAK/MUMMYBELT

Als het ‘s nachts koud wordt, is een extra omhulsel nooit verkeerd. Maar bovenal is het fris als extra tussenlaagje en de wat minder frisse bedden waar je jezelf soms terugvindt.

#5 NEK KUSSEN (OPBLAASBAAR)

Een nekkussen was soms een lifesaver. Wij kregen niet overal waar we sliepen een hoofdkussen. Wanneer je met een toer door het achterland trekt, hobbel je bovendien soms uren over zandwegen. Dat nek kussentje kan net dat beetje comfort betekenen.

#6 RESIPILLETJES

Over hobbelen over zandwegen gesproken: er zit dus ook een kans in dat je misselijk de auto uit komt rollen. Althans, als je er sowieso gevoelig voor bent om wagenziek te worden. Reispilletjes kunnen soelaas bieden. Dezen zijn gewoon te krijgen bij de drogist.

#7 MEDICIJNENKASTJE

In Mongolië kan het erg nuttig zijn om een tekenpen mee te nemen. Daarbij is de combinatie van ORS, diarreeremmers, maagtabletten en DEET geen overbodige luxe.
Aanvullend zijn vitaminepillen fijn om mee te hebben. Het Mongoolse dieet bestaat uit veel vlees, weinig groente en nog minder fruit. Die laatste twee worden namelijk allemaal geïmporteerd en zijn daarom ook relatief duur (€4 voor een netjes mandarijnen). Wat vitaminepillen zijn daarom soms een welkome aanvulling op je dagelijkse portie vlees.

#8 HYGIËNE WIPES

Vochtige doekjes om jezelf mee schoon te maken zijn een goede aanvulling op je tas. De mogelijkheid tot een verfrissende douche is soms schaars. Met de doekjes kan je jezelf in ieder geval een semi schoon gevoel geven. Dezen kan je overigens ook gewoon in Mongolië zelf kopen.

#9 ZONNEBRAND

Als je dat felbegeerde tintje wil krijgen, kan het verstandig zijn om genoeg zonnebrand mee te nemen uit Nederland. Het gros van de zonnebrand die wij in Mongolië aantroffen bevatte namelijk whitener.

#10 POINT IT BOEKJE

In Mongolië spreken relatief weinig mensen Engels. Over het algemeen kom je er desalniettemin wel uit met gebaren. Wij hebben het boekje uiteindelijk nooit hoeven gebruiken, maar handig is het wel.

#11 MONEYBELT

Ook in Mongolië kennen ze zakkenrollers. Een moneybelt biedt net wat meer bescherming voor je belangrijkste zaken.

#12 EEN TENT

Dit is een uitkomst als je langere tijd wil rondtrekken buiten de stad. Je hebt in het achterland genoeg hotels in slaperige dorpjes en gercamps in de natuur. Maar het is vrij kamperen in Mongolië. Mocht je op eigen houtje eropuit gaan, dan is een tent een prima budget oplossing.
Overigens kan je in Mongolië zelf op de meest gekke plekken een tent aanschaffen. Mocht je er niet een mee willen sjouwen, kan je er soms voor €15 een ter plekke aanschaffen.

MONGOLIË: OV EN TRANSPORT

Het vervoer binnen en buiten Ulaanbaatar is een wereld van verschil. Zo kan je binnen Ulaanbaatar makkelijk van hot naar her. Wil je buiten de stad komen, dan wordt het verhaal net iets anders.

#1 TAXI IN ULAANBAATAR

Je hebt in Ulaanbaatar de officiële taxi die je als vanzelfsprekend herkent. Echter is het makkelijker om je te laten vervoeren door locals. Als je langs de weg je hand opsteekt, is de kans groot dat binnen luttele minuten iemand bereid is je af te zetten op de aangegeven locatie. Het geldende tarief volgens Lonley Planet is zo’n 900 Tughrik per kilometer. Dat komt neer op zo’n 32 cent. Het is dus een makkelijke en goedkope manier van transport.
Tip: probeer je gewilde adres in het Mongools vertaald te krijgen. Sommige locals kunnen het Engels niet lezen.

#2 BUS IN ULAANBAATAR

De bus in Ulaanbaatar werkt vergelijkbaar met die in Nederland. Om met de bus mee te mogen heb je een OV-kaart nodig. Het verkrijgen van die kaart kan een beetje lastig zijn. Er zijn geen duidelijke borden die buiten aangeven dat er dergelijke kaarten worden verkocht. De plekken hiervoor bevinden zich – voor zover wij weten – in de wat drukkere straten nabij bushaltes en kiosken.
Je kan geen kaartjes in de bus kopen.

#3 BUS BUITEN ULAANBAATAR

De bus naar bestemmingen buiten Ulaanbaatar werkt een tikkeltje verschillend. Voor deze bestemmingen moet je het kaartje op het busstation kopen. Voor zover bij ons bekend zijn er geen mogelijkheden deze tickets online te kopen.
Het makkelijkste is om een taxi aan te houden en naar het busstation te gaan. Je hebt overigens ook een ID nodig om de buskaarten aan te schaffen, vergeet deze niet.
De bus biedt je de vrijheid om eigen trips te maken. Zo zijn er dagelijkse verbindingen met de ‘grotere’ steden in de andere gebieden vanaf waar je jouw reis voort kan zetten.
Let op: er zijn in Ulaanbaatar verschillende busstation die allen transport naar andere richtingen van het land bieden. Zorg dat je bij het juist station bent om de door jouw gewenste tickets te halen.

#4 CHAUFFEUR (EN TOUR) IN MONGOLIË

Een van de meest voorkomende manieren om buiten de stad te reizen is met chauffeur. Daarvoor kan je een tour boeken, maar er zijn ook vaak individuele chauffeurs te vinden. Ze beschikken dan vaak over een jeep of een iconische Russische busje.
De prijzen hiervoor kunnen enorm uiteenlopen. Een tour (hoe toeristisch dat ook klinkt) is daarbij soms een prima uitkomst. Je kan vaak zelf kiezen of je er een gids bij wil en wat je allemaal zou willen zien. Je betaalt dan voor het loon, de benzine en onkosten als eten.
Een tip is om lokale contacten op te doen, bijvoorbeeld via Airbnb. Via die weg is het ons gelukt om in contact te komen met lokale mensen die als chauffeur of gids wouden fungeren. Ook voor hen betaal je, maar dat valt vaak goedkoper uit dan via een bureau.
Het gebruik van chauffeur is makkelijk, maar soms ook onoverkomelijk, omdat Mongolië bijna geen wegennetwerk heeft. Vanuit Ulaanbaatar lopen enkele (slechte) snelwegen, maar als je de natuur in trekt, heb je te maken met een oneindig netwerk van bandensporen. Met chauffeur kan je gemakkelijk op plekken komen die zelf moeilijk te bereiken zijn.
Maar then again: het is zeker niet onmogelijk om ook zelf trips te organiseren!

 

#5 TREIN VAN MONGOLIË NAAR CHINA

Met deze trein hebben we dan weer wel ervaring. Via traintomongolia hebben wij in Nederland kaarten voor Ulaanbaatar – Beijing gekocht.
De kaarten worden fysiek geleverd wanneer je in Ulaanbaatar arriveert. Let wel: ze geven de optie om ze af te leveren of zelf te komen halen. Mocht je in een ijverige bui zijn en denken ‘ik haal ze op’ – niet doen. Die fout maakten wij ook en moesten na vijf uur zoeken onverrichte zaken terugkeren. Kantoor is onvindbaar, ook voor buurtbewoners. De kaartjes worden kennelijk geprint in een luchtkasteel ver boven de fysieke wereld. Gewoon lekker laten bezorgen.

MONGOLIË: REISTIPS

Mongolië heeft veel meer te bieden dan waar wij ervaring mee hebben. We kunnen maar over een bescheiden deeltje meepraten. Bovendien kan je het gros van highlights ook op TripAdvisor of Lonley Planet vinden. Toch een greep uit onze favorieten die hopelijk wat meer aanvulling geven op wat je al weet:

Aanraders in Ulaanbaatar:

#1 AIRBNB IN MONGOLIË

Voordat we beginnen: we kunnen niets speciaals beloven over een Airbnb verblijf in Mongolië. Maar onze ervaringen met het huren van een kamer waren zo positief, dat we het wel opnemen in de lijst met aanbevelingen.

– Het huren van een kamer kan je namelijk in contact brengen met locals die veel te vertellen hebben en je kunnen doorverwijzen naar interessante dingen. Wij hadden een super vrouwtje als host dat ons kennis liet maken met de ins- en outs over Mongolië. We aten, kookten en dronken thee samen. Een absolute super ervaring die ons verblijf in Ulaanbaatar meer kleur gaf.

Mocht je dus zoeken naar een Airbnb adres, let dan op de advertentie met de naam ‘In the heart of UB‘ onder aanbieder Mida!

– Er zijn een hoop Airbnb-adressen die je onttrekken van de toeristische vibes van guesthouses en hostels. De kamers zijn soms gesitueerd in oude Soviet-ish flats in doorsnee wijken. Het geeft je een leuk inzicht in het dagelijkse leven van de lokale inwoner.

#2 LUNA BLANCA

De Mongoolse keuken is van origine niet rijk aan groenten en fruit. Met name buiten de stad kan je jezelf instellen op een behoorlijk vleesrijk dieet.
Nadat we een week lang vlees, deeg en aardappelen achter de kiezen hadden, waren we heel blij met dit veganistische restaurant in de stad. Ze hebben er salades, vegetarische burgers en meer. Het is goed, goedkoop en lekker makkelijk: het personeel spreekt Engels.

Voor een alternatief op Luna Blanca kan je ook kijken bij de concurrent: The Loving Hut.

#3 NAIRAMADAL PARK

In het centrum van Ulaanbaatar ligt een (pret)park(je). Niet heel indrukwekkend en om de attracties hoef je het zeker niet te doen. Maar in de zomer zijn daar bij vlagen leuke activiteiten zoals Mongoolse barbecue festivals.

#4 TUMEN EKH

Een dagelijkse show vol Mongoolse dans, zang en klederdracht. Wel een tikkeltje toeristisch, maar desalniettemin leuk om mee te pakken. de show wordt dagelijks opgevoerd en kaartjes kan je halen bij het theater. Aangezien tourbussen er hun clientèle afzetten, is het verstandig een uurtje voor aanvang je kaartjes te halen.

Aanraders buiten Ulaanbaatar:

#5 WHITE LAKE (TERKHIIN TSAGAAN)

Een meer dat naar horen en zeggen in bepaald licht wit moet zijn. Is het niet zover wij konden zien, maar dat doet niets af aan de schoonheid van het meer en de omgeving.
Daarbij is er in de buurt van White Lake tevens de oude Khorgo vulkaan te zien. Biedt de mogelijkheid tot een mooie wandeling op de zwarte heuvel met uitzicht over zijn diepe krater.

#6 HOVSGOL

Nog meer meer. Want het tweede meer dat we van zonder meer aanbevelen is Hovsgol. Dit meer ligt meer in het noorden van het land. Omringd door beboste heuvels biedt het ook een mooie omgeving om te wandelen.
Het is verder een relatief populaire bestemming onder binnenlandse toeristen. Je treft er voorzieningen als de mogelijkheid tot paardrijden, motorboot tochten en een hoop gercamps.

#7 KHONGORYN ELS

In het zuiden van Mongolië vind je de Gobi. Een van de mooiere plekken is het Khongoryn Els. Een langwerpig gebied met op het oog eindeloze zandduinen. Sommigen daarvan reiken tot circa 150 meter hoogte. Een wandeling naar de top is bij vlagen ietwat zwaar, maar zeker een aanrader.

#8 YOLYN AM

Tevens in het zuiden vind je de groene en ijzige valleien van Yolyn Am. Hoewel het niet ver verwijderd is van Khongoryn Els, bieden de twee gebieden een wereld van verschil.
De valleien van Yolyn Am zijn omringd door hoge bergwanden, hier en daar begroeid met kruiden en hoog gras. Dieper in de vallei kabbelt water, tot je uitkomt bij het koudste gedeelte. Daar kan je met name voor de zomer gedeelten vinden die volledig zijn bedekt met ijs. In de zomer smelt het ijs en ligt er soms nog een restje van de winterse plakkaten. Een wandeling door de vallei is zeer zeker de moeite waard.

#9 SEMI GOBI

Mocht je het niet redden tot het zuiden, maar wel zandduinen willen zien dan is de Semi Gobi een uitkomst. Het gebied is gelegen in Centraal Mongolië. Ook hier vind je de iconische zandvlakten, terwijl in de verte bergkammen verrijzen aan de horizon. Een prachtige omgeving die ook de moeite waard is als je wel naar de echte Gobi gaat.

#10 MONGOLISCHE NOMADEN FAMILIES

Dit is een breed advies. Maar als je wat wil meemaken van de authentieke gastvrijheid van Mongolië, raden we je aan om een willekeurige nomadische familie te vragen op bezoek te mogen komen. Het voelt als een (behoorlijk) brutale vraag en het antwoord kan altijd nee zijn.
Maar als je wordt uitgenodigd, is het de brutaliteit volledig waard. De warmte van de mensen is iets dat wij in ieder geval niet meer zullen vergeten. Wij hadden het geluk een familie te vinden die graag samen met ons at en ons liet slapen in de ger tussen de bedden.

MONGOLIË: PRAKTISCHE TIPS

#1 PAARDRIJDEN IN MONGOLIË

In Mongolië is paardrijden wat fietsen voor ons is. Dat betekent ook dat er makkelijker over wordt gedacht dan het voor (een leek) is. Daarbij zijn de Mongoolse paarden net een tikkeltje vuriger. Bovendien zijn sommige paarden ook niet helemaal tam als ze worden aangeboden aan toeristen. We willen dan ook waarschuwen: let op. Vraag wie de rit dan ook aanbiedt om een rustig paard.
Naar het schijnt zijn ongelukken met paarden in Mongolië niet zeldzaam en helaas hebben we het zelf ook meegemaakt. Lekker bemoedigend, maar we voelen ons verplicht je wel te waarschuwen.

#2 SHOPPEN IN ULAANBAATAR

In de hoofdstad zijn tal van grote malls te vinden. Dezen zijn echter peperduur. En dan bedoelen we PC Hooft-ish duur. Mocht je op jacht willen naar koopjes, kan je aan de bekendere winkelstraten vaak een willekeurige afslag nemen, waarna je kleinere shops ziet. Uiteraard zijn de Nikes en Under Armor producten daar vooral niet van originele makelarij.

#3 SOCIALE OMGANG MONGOLIË

Zo ver onze ervaring strekt, is Mongolië een land van gastvrijheid. Als je ergens te gast bent, kan je er op rekenen dat je volledig bediend wordt. Daarbij hoort vaak ook eten en melkthee. Het wordt toch nog steeds als redelijk onbeleefd gezien om dit niet aan te nemen of het geboden eten niet op te maken.

Verder is het in Mongolië vaak dringen geblazen. Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen voordringen op drukke plaatsen. Boos worden heeft geen zin, want het is daar iets normaler. Dus als het dringen geblazen is, zorg er dan voor dat je jouw plekje even goed afschermt.

#4 ZEBRAPADEN IN MONGOLIË

Laatste tip: pas op met oversteken. De verkeersregels in Mongolië lijken soms vrij interpreteerbaar. Maar als er een ding is waar alle automobilisten zich collectief wel aan houden, is het dat ze je géén voorrang geven op een zebrapad. Let dus op met oversteken, zelfs als het groen is.

One thought on “Backpacken in Mongolië: tips, info en aanbevelingen

  1. Hoi Thijs,

    Goed en duidelijk.
    Elke reiziger, die kant op, kan hier z’n voordeel meedoen.
    Meer dan “plaatswaardig” in elke reisgids.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *